Ako byť ekofriendly pri príprave jedla a varení

V našom seriáli Ako byť ekofriendly prinášame tipy ako žiť ekologicky, ako si poradiť pri výbere jednotlivých eko pomôcok do domácnosti a pre život, ako šetriť životné prostredie, neplytvať vodou, energiou a ako eliminovať dopad nášho života na našu planétu. Žiť ekofriendly nie je vôbec zložité.

Dvierka rúry a chladničky otvárajme iba v nevyhnutných prípadoch

Ak necháme dvere chladničky otvorené, unikne studený vzduch, čo znamená, že chladnička musí pracovať oveľa viac, aby opäť dosiahla požadovanú vnútornú teplotu. To isté platí aj v prípade rúry na pečenie. Jedlá sa pripravia oveľa rýchlejšie a rovnomernejšie, ak sa vyhneme opakovanému otváraniu dvierok. Navyše otváraním dvierok sa môže znížiť teplota v rúre aj o 27 °C.

  • Všetko, čo potrebujeme na varenie sa pokúsme z chladničky vytiahnuť naraz.
  • Použime časovač na rúre na pomoc s predhrievaním, kontrolou jedla a ako pripomienku nezabudnúť rúru vypnúť.

Zmrazené potraviny rozmrazujme v chladničke

Postupné rozmrazovanie potravín v chladničke je oveľa zdravšie a energeticky menej náročné, ako keď na rozmrazovanie použijeme mikrovlnú rúru. Mrazené potraviny navyše pomáhajú udržiavať chlad vo vnútri chladničky, pretože chlad z mrazených potravín preniká aj do okolitého vzduchu chladničky.

Veľkosť varnej dosky či horáka prispôsobme veľkosti hrnca

Ak na varenie používame iba malý hrniec, položme ho na najmenší horák. Pri použití väčšieho horáku ako je veľkosť hrnca či panvice, umožňujeme teplu, aby unikalo do miestnosti. Jedlo týmto spôsobom rýchlejšie nepripravíme a navyše plytváme elektrinou, či plynom. Naopak, menšie hrnce s vodou vrú rýchlejšie, ak je horák nastavený na nižší stupeň.

Pokrievka patrí na na hrniec

Nezabudnime vždy, ako je to možné, používať pokrievku. Predchádzame tým únikom tepla a pary do miestnosti a jedlo sa pripraví rýchlejšie.

Pečme naraz viac ako jednu vec

Ak si zvykneme v rúre naraz pripravovať viacero jedál, ušetríme tým veľké množstvo energie. Napríklad, ak pripravujeme pečené kura, skúsme s ním naraz upiecť aj zemiaky, či zeleninu.

Tlakový hrniec

Ak chcete dosiahnuť maximálnu efektívnosť pri varení, zaobstarajte si tlakový hrniec. Tlakový hrniec má úžasnú schopnosť pripraviť jedlo za tretinu času ako klasický hrniec.

Používajme minimálne množstvo vody

Čím viac vody budeme používať, tým viac energie je potrebnej na to, aby sa voda priviedla do varu. Skvelý tip na zovretie vody je použiť rýchlovarnú kanvicu a vodu následne preliať do hrnca, v ktorom pokrm pripravujeme.

Pečme v sklenených alebo keramických nádobách

Sklenené a keramické pekáče majú množstvo úžasných vlastností a v našich kuchyniach by nemali chýbať. Pečenie je rovnomernejšie, jedlo sa v nich pripraví oveľa rýchlejšie a je vláčnejšie. Navyše, vďaka svojim vlastnostiam, nám umožňujú pracovať s nižšou teplotou rúry, čím šetríme energiou.

Varič alebo rúru vypínajme o niečo skôr

Pri varení napríklad cestovín, zemiakov alebo vajec, vypnime horák o pár minút skôr, horúca voda nám jedlo dovarí. To isté platí aj v prípade rúry.

Nevyhadzujme a neplytvajme

Naučme sa zúžitkovať všetko jedlo. Zostalo vám z večere napríklad veľa ryže? Čo tak ju na druhý deň využiť a pripraviť chutné rizoto? Stačí opražiť cibuľku, pridať zeleninku, podľa chuti aj trochu vývaru a chutný obed je na svete.

Kompostujme

Namiesto hádzania zvyškov potravín do koša ich kompostujme. Je to vynikajúci spôsob, ako znížiť množstvo odpadu a zároveň cesta ako zlepšiť stav našej pôdy. Po niekoľkých týždňoch budeme mať pôdu bohatú na živiny a naša záhradka sa nám poďakujeme bohatou úrodou. Vyhnite sa kompostovaniu mäsa, citrusov, čajových vreciek a rýb. Na kompostovanie sú vhodné:

  • Odrezky tráv a listy
  • Rastlinné kúsky
  • Ovocné šupky a zvyšky
  • Vaječné škrupiny
  • Kávová usadenina


Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho so svojimi priateľmi na Facebooku, daj like našej Facebook stránke NašeBIO alebo nás sleduj na Instagrame @nasebioeko a už ti neuniknú žiadne novinky zo sveta BIO & EKO.