Ako sa darí zberu kuchynského bioodpadu v jednotlivých mestách na Slovensku?

Triedený zber kuchynského bioodpadu je od tohto roku v plnom prúde takmer na celom Slovensku. Výnimku majú iba obce, ktoré preukážu, že 100% ich obyvateľov kompostuje alebo obce, ktoré zabezpečujú energetické využitie. Prístup k triedeniu v jednotlivých mestách je rôzny. 

V niektorých mestách, napr. v Žiline, Trnave alebo Trenčíne poskytli obyvateľom bytových domov nielen zberné nádoby, ale aj malé košíky, biologicky rozložiteľné vrecká a informačný leták pre jednoduchší zber priamo doma. V prvých mesiacoch od zavedenia sa obyvateľom darí vytriediť okolo 22 % z potenciálu kuchynského bioodpadu v zmesovom komunálnom odpade. Naopak v mestách, ktoré poskytli iba zberné nádoby, sa vytriedenie z potenciálu pohybuje iba na úrovni 11 %. 

Jedným z najlepších príkladov je obec Beluša, kde košíky a vrecká do každej domácnosti, spolu s vhodne nastavenou vzdialenosťou infraštruktúry pre zber, viedli k vytriedeniu 45 kg kuchynského bioodpadu na obyvateľa, čo zodpovedá miere vytriedenia z potenciálu až 61 %.

Jedinečný prístup zvolilo mesto Partizánske, ktoré sa rozhodlo vykonávať zber kuchynského bioodpadu od dverí k dverám aj v rámci bytových domov. Obyvateľom bytových domov stačí vyložiť košík na kuchynský bioodpad pred dvere bytu odkiaľ bude vynášaný 2krát týždenne technickými službami. Poskytnutie komfortnejšej infraštruktúry priamo do bytov motivuje k vyššiemu triedeniu kuchynského bioodpadu. Dôležité je tiež zabezpečiť dostatočnú a pohodlnú infraštruktúru zberných nádob pred bytovými domami a udržovať ich čisté, čo obzvlášť platí v prípade kuchynského bioodpadu. 

O dobre nastavenom odpadovom hospodárstve môžeme rozprávať aj v prípade Banskej Štiavnice. Kým v roku 2018 miera vytriedeného odpadu v meste dosiahla 23,67%, v roku 2020 sa zvýšila na 46,5%. Banská Štiavnica ročne spracuje 1 600 t bioodpadu a produkuje 500 t kompostu v novovybudovanej kompostárni. V meste tak vytvorili príkladný cyklus od zberu kuchynského bioodpadu, cez jeho spracovanie, až po využívanie kompostu na hnojenie pôdy.

Podľa primátora mesta Humenné Miloša Merička v súčasnosti na najväčšom humenskom sídlisku triedi odpad viac ako 3100 domácností. Nezabúda ani na rodiny, ktoré žijú „Do dnešného dňa sa Humennému podarilo vytriediť vyše 106 ton biologického odpadu. Separácia má badateľné výsledky na skládke odpadu,“ uviedol primátor Meričko. Prispel k tomu fakt, že mesto začalo separovať spoločne s biologickým odpadom aj odpad stavebný. Ten sa znovu využíva vďaka recyklácii napríklad pri výstavbe parkovísk.

Zber kuchynského bioodpadu má významný efekt na zníženie skládkovania, keďže práve tento odpad tvorí až 25% hmotnosti nevytriedeného odpadu. Jeho skládkovanie vedie k významnej produkcii skleníkového plynu metánu, ktorý prispieva k zmene klímy. Okrem toho, triedenie kuchynského bioodpadu môže šetriť aj naše peňaženky v podobe nižších poplatkov za komunálny odpad.

Zdroj: MŽP, IEP

Súvisiace články

Od začiatku roka triedime kuchynský bioodpad. Ako ho správne separovať, čo do neho patrí a kam ho vyhodiť?

Ako prestať plytvať potravinami? Vyskúšajte Desatoro neplytvania od o.z. Free Food

Čo urobiť s použitým kuchynským olejom a kde ho môžeme odovzdať?

Zuzana Madajová z Free Food: Nahliadnutím do vlastného koša dokážeme znížiť našu mieru plytvania potravinami

BLOG: Moje tipy ako neplytvať potravinami


Páči sa vám, čo píšeme?

Podporiť našu prácu môžete zaslaním SMS, viac sa dozviete v časti O nás.
Odporučte článok známym alebo nás sledujte na našich sociálnych sieťach.
Facebook NašeBio&Eko
Instagram @nasebioeko
Nezabudnite sa prihlásiť pre odber nášho newslettra v pätičke stránky, aby vám neunikli žiadne novinky.