Ako uchovať zeleninu dlhšie čerstvú a vyhnúť sa tak zbytočnému plytvaniu?

Prevažnú časť nášho odpadu tvorí práve ovocie a zelenina. Aby sme ich nemuseli nakupovať často, minimalizovali plytvanie a užili si čerstvú zeleninu čo najdlhšie, môžeme používať Vrecká na uchovávanie zeleniny.

Vrecká z biobavlny a bambusového froté značky Tierra Verde, ktoré sú nielen ušité, ale aj kompletne utkané v Českej republike, sú unikátnou vreckovou pivnicou. Bambusové froté vyniká schopnosťou viazať vodu a vďaka tomu sú vrecká skvelé na uchovávanie čerstvej zeleniny. Zelenina sa na rozdiel od plastových sáčkov nezaparí a vydrží sviežou omnoho dlhšie.

Vrecká sú vyrábané v dvoch veľkostiach a pojmú aj poriadnu hlávku šalátu alebo kapusty. Určite odporúčame vyskúšať aj na mrkvu, zeler, kaleráby, brokolicu, cviklu, uhorky, pór a ďalšiu vašu obľúbenú zeleninu.

Ako vrecká používať?

Vrecko namočíme do vody a vyžmýkame tak, aby zostalo vlhké, ale nekvapala z neho voda.

Zeleninu očistíme, ale nenakrájame. Je tak nielen pripravená rovno na konzumáciu, ale zároveň aj zabránime znečisteniu vrecka.

Zeleninu vložíme do vrecka a dáme do chladničky alebo na iné chladné miesto.

Vrecká je potrebné udržiavať mokré. Podľa potreby teda zeleninu priebežne kontrolujeme a vrecká znovu navlhčíme.

Veľkou výhodou vrecák z biobavlny a bambusového froté je možnosť vyprať ich na 40°C až 60°C, čím zabezpečíme dokonalé vyčistenie. Z hygienických dôvodov sa odporúča preprať ich raz za jeden až dva týždne. Pre ekologické pranie vrecka môžeme použiť Prací gél z mydlových orechov a silné škvrny pred praním ošetriť Žlčovým mydlom. Dôležité je nepoužívať aviváž, pretože znižuje nasiakavosť vlákien. Namiesto nej odporúčame použiť Plákadlo bielizne.