Moje tipy ako neplytvať potravinami

Na začiatok by som opísala moju domácnosť a problémy, s ktorými som vždy bojovala. Tým, že bývam sama, som sa vždy dostala do bodu buď, že sa mi nechcelo variť a tak bola mojou možnosťou prežitia donáška alebo som navarila, akoby sme v mojom jednoizbovom byte bývali piati.

Keď som si uvedomila, koľko zbytočného odpadu tvorím tým, že si jedlo objednám, tak to bolo až na zaplakanie. Jedlo umiestnené v polystyrénovej miske a tá zabalená v igelitke. Zbytočný odpad, ktorý sa hromadil v mojom koši.

Až som si raz sama sebe dala výzvu a po čase sa ukázalo, že to bola tá najlepšia výzva, akú som si dala. Povedala som si, že si celý mesiac budem pripravovať jedlo, aby som si nemusela objednávať. Musela som zmeniť svoj prístup k vareniu, k mojej lenivosti a k plytvaniu. Plytvaniu myslím v tom zmysle, že keď som aj niečo navarila, tak toho bolo veľa a väčšina jedla končila v koši. Teraz je to už skoro 8 mesiacov, čo som si žiadne jedlo neobjednala a môj potravinový odpad som zredukovala na minimum. Čo sa mi osvedčilo?

foto: unsplash.com

Vždy pred nákupom som si vopred naplánovala, čo budem variť a teda presné suroviny, ktoré budem potrebovať.

Keď som mala plán, čo nakúpiť, tak som v prvom rade nazrela do mojej chladničky, či náhodou neplánujem kúpiť niečo, čo už doma mám. Častokrát som totiž stála v obchode a väčšinu času som strávila tým, že som premýšľala, či už túto vec doma mám. Ako to skončilo? Vec samozrejme skončila v mojom košíku a v chladničke razom boli dve – stará, už zabývaná v chladničke a nová, prinesená z obchodu.

Ak idem do obchodu so zoznamom, tak neplytvám, nenakupujem veci, ktoré nepotrebujem. Netvrdím, že ma to nelákalo, pozrieť si aj nejaké syry či pochutinky do zásoby k televízii, ale už teraz to pre mňa nie je problém. Chce to len tréning, verte mi.

Pre to, aby sa mi v chladničke nehromadili veci, mám jednak nákupný zoznam a v prvom rade poriadok v chladničke. Ťažko prestaneš plytvať, ak nebudeš vedieť, čo v nej máš. A hlavne, ak budeš mať v chladničke systém a staršie veci presunieš dopredu, tak ti neujde žiadny termín po záruke a nebudeš vyhadzovať. Zdá sa to ako normálna vec, ale sama viem, že takto som to predtým nerobila.

Teraz netvrdím, že sa mi nepodarí niečo navyše navariť. Priznám sa, že častokrát navarím do zásoby a dám zamraziť. Toto mi pomáhalo hlavne na začiatku, kedy by som inak moje lenivé dni riešila donáškou.


- reklama -



- reklama -

Do mrazničky dávam aj čerstvú zeleninu. Rada nakúpim napríklad mrkvu, či papriku do zásoby, pretože som skôr zelenino-milovník, tak ich mám rada poruke. Mrkvu alebo papriku umyjem, nakrájam a dám do veľkých niekoľko litrových sáčikov a do mrazničky a z nich postupne odoberám. Dlho som rozmýšľala nad alternatívou ku klasickým mikroténovým jednorazovým sáčikom a nakoniec som sa rozhodla pre zipové. Také tie, ktoré sa dajú opakovane otvárať a používať. Tým, že v nich skladujem iba zeleninu, nemyslím, že by sa niečím kontaminovali. Po minutí obsahu sáčika ho jednoducho premyjem, nechám vysušiť a môžem znovu použiť.

Riešila som aj dilemu ako uskladniť napríklad také zeleninové rizotko alebo aj jedlá na šťave a ako sa zbaviť zvyku všetko uskladňovať v mikroténových sáčikoch a vyhnúť sa tak plastom. Hľadala som a testovala alternatívy a skončila som pri zaváraninových pohároch. Najskôr som sa bála, či mráz nepopraská pohár, ale prax robí majstra a naučila som sa. Odvtedy zbieram všetky zaváraninové poháre. Nielen do mrazničky, ale aj na suché potraviny.

foto: unsplash.com

Zaváraninové poháre plním len asi do trištvrte, najskôr putujú do chladničky a až po pár hodinách do mrazničky. Jedlo sa tak postupne ochladzuje, zamrazí sa a tým, že pohár nie je úplne plný zaistím, že pohár nepraskne. Poháre si zvyknem označiť, aby som vedela, čo v nich mám a kedy som zamrazovala.  

Ryža a cestoviny boli pre mňa vždy nočnou morou a nikdy som nevedela odhadnúť a predstaviť si, koľko toho reálne po dovarení bude. Tak väčšinou polka končila v koši. Potom som našla skvelé recepty ako sa dá ryža z predchádzajúceho dňa využiť na druhý deň a spraviť z nej rizoto na milión spôsobov. Dôležité je ryžu prikryť, aby neoschla.

To je mojich pár rád, ako sa u mňa potravinami neplytvá. Stačilo sa len prekonať, naštartovať sa, čo to si naštudovať a spraviť zmeny. A verte mi, ak som sa dokázala zmeniť ja, dokážete to aj vy. Všetkým vám držím palce a som zvedavá aj na vaše cesty k neplytvaniu a ďakujem za tento priestor.

Petra


Páči sa vám, čo píšeme?

Odporučte článok známym alebo nás sledujte na našich sociálnych sieťach.
Facebook NašeBio&Eko
Instagram @nasebioeko